Αλέξανδρος Λύρα, με Άστρο του το πάθος

Λεν πως το άστρο είναι η τύχη, βλέποντας όμως ταλέντα όπως του Αλέξανδρου Λύρα, θα πω ότι το άστρο είναι το ίδιο το πάθος! Αυτό ορίζει το φως, κι η δημιουργία βάζει το λιθαράκι της μέσα από σκληρή δουλειά, στις σελίδες των διαχρονικών επιτυχημένων. Διότι, καλό να γεννιέσαι με ένα ταλέντο, η αξιοποίησή του όμως κι ο σεβασμός στο θείο δώρο ανοίγουν τους ουρανούς, και καλείσαι τότε ν’ αναγνωρίσεις το αστέρι σου και να το ακολουθείς. Δύσκολη η στιγμή, ακριβώς εκεί, η αρμονία παίζει καθοριστικό ρόλο: Να παραμείνεις Άνθρωπος.

Συνεχώς ανήσυχος ο Αλέξανδρος Λύρα, φρόντισε όχι μόνο να μην χάσει τον Άνθρωπο μέσα του, αλλά για ασφάλεια, να τον ενώσει με την Τέχνη και να φτιαχτούν φίλτρα ισορροπίας που τον προστατεύουν. Αυτά διαπιστώσαμε Στο Σμαράγδι από τη γνωριμία μας μαζί του, Καλλιτέχνης και Άνθρωπος πολλά υποσχόμενος στην Προσφορά του, παρότι τόσο νέος, με μια απίστευτη ως τώρα δυναμική πορεία, αφού…

<<Είμαι νεκρός χωρίς τη λύρα μου, μια μέρα χωρίς πρόβα, έλλειψη οξυγόνου>>

Γεννημένος στο Βερολίνο το 1992, από μητέρα Γερμανίδα και πατέρα Έλληνα, πέρασε τα σχολικά του χρόνια μοιρασμένος σε Γερμανία και Νάξο, την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Σε ηλικία 7 ετών, περνάει το χρόνο του μιμούμενος μεγάλους λυράρηδες, και με δυο ξύλα για λύρα και δοξάρι, ονειρεύεται να γίνει ένας από αυτούς.

Στα 12 αποκτά την πρώτη του λύρα. Τόση η αγάπη και το πάθος του για αυτή, που καθημερινά οι ώρες μελέτης είν’ ατελείωτες, ανακαλύπτοντας τις απεριόριστες δυνατότητές της.

Στα 15 του η Νάξος απολαμβάνει τις πρώτες δημόσιες εμφανίσεις του. Σπουδάζει κλασική μουσική και πραγματοποιεί παράλληλα live εμφανίσεις Βερολίνο και Κυκλαδίτικα νησιά, πιστός στους ήχους της ελληνικής παράδοσης.

Στα 18α του ήδη συνεργάζεται με μεγάλα νυχτερινά μαγαζιά της Αθήνας, μεταδίδοντας στον κόσμο το πάθος του για την κρητική λύρα.

Ακολουθούν διασκευές κι αυτοσχεδιασμοί σε γνωστά κομμάτια της ροκ, pop, έντεχνης και κλασικής μουσικής, από Niccolo Paganini έως Michael Jackson, κι επάξια αναφέρεται πλέον το όνομά του στο περιοδικό Τηλεθεατής. 

Σε συνεργασία του με τη Real Music, γνωρίζεται με τον παγκοσμίου φήμης μαέστρο Δημήτρη Κεραμιδάκη και διασκευάζει την Πέμπτη Συμφωνία του Ludwig van Beethoven, εξ’ ολοκλήρου παιγμένη με κρητική λύρα.

Έκπληξη η παρουσία του στο χώρο της μουσικής, καθώς συνεργάζεται και με το συνθέτη Σταμάτη Σπανουδάκη. Το τραγούδι ”Οι δρόμοι που δεν περπάτησες” στέφεται με τους πιο μαγικούς ήχους της λύρας του. Έχοντας δημιουργήσει μία σειρά από τέσσερις συνθέσεις, τους “Μοναχούς” 1, 2, 3, 4, που ο ίδιος ονομάζει “Του Μοναχού ο Δρόμος”, αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά το μέγεθος της δεξιοτεχνίας του.

Ξεσηκώνει τα πλήθη και μαγεύει το πάθος του. Η λύρα αποκτά στα χέρια του άλλη διάσταση και πορεία. Το αναγνωρίζουν οι ειδήμονες και το υπογράφει ο κόσμος.  

2018, γνωρίζει την πατρίδα της λύρας, την Κρήτη! Τα ακούσματα κι οι ιστορίες του τόπου αποτυπώνονται μέσα του, και γεννιούνται οι επόμενοι τέσσερις “Μοναχοί” του, ολοκληρώνοντας έτσι τον πρώτο κύκλο της ομώνυμης σειράς. Ακολουθούν η Μικρή Νυχτερινή Μουσική του Wolfgang Amadeus Mozart, υπενθυμίζοντας πάντα ότι…

<<Η μουσική δεν γνωρίζει σύνορα, καλούπια και περιορισμούς>>

2019, με ένα μουσικό ταξίδι στο χρόνο, μας γυρίζει 89 χρόνια πίσω, με ήχους παραδοσιακής κρητικής μουσικής. Με σεβασμό στον αείμνηστο λυράρη, επανεκτελεί τα συρτά του μεγάλου Ανδρέα Ροδινού, γεγονός που τον φέρνει πρώτο στο top 20 της Κρήτης επί δύο εβδομάδες. Οι 8 “Μοναχοί” συγκεντρώνονται και κυκλοφορεί το πρώτο του cd, με τίτλο “Του Μοναχού Ο Δρόμος” από τη δισκογραφική εταιρία Cretaphon.

Η μουσική Ταυτότητα του Αλέξανδρου Λύρα, είναι πλέον Γεγονός.

Επιτυχία κι η επανέκδοση της Πέμπτης Συμφωνίας του Ludwig van Beethoven.

(Photo by Κωνσταντίνος Πατσουράκης)

Η ”Συμφωνία της Μοίρας” εμπλουτίζεται με άψογα εκτελεσμένα σολιστικά μέρη της μοναδικής και ταχύτατης τεχνικής του, κερδίζοντας τον τίτλο του “Μπετόβεν της λύρας” γράφοντάς τον κι οι εφημερίδες της Ρωσίας.

Νοέμβριο 2019, δύο αδέλφια ο Αντώνης κι ο Μιχάλης Φραγκιαδάκης που έχουν αφήσει ένα μεγάλο ρεπερτόριο στην Κρητική μουσική, του εμπιστεύονται το πιο γνωστό τραγούδι τους, το “Πάντα Θλιμμένη Χαραυγή” με διάφορες αντιδράσεις που κάνουν όμως τον Αλέξανδρο δυνατότερο.

Μη ξεχνάμε, η μοίρα των Καλλιτεχνών δεν είναι πάντα στρωμένη με ροδοπέταλα. Ο Θεός επιτρέπει δοκιμασίες, να βγαίνουν αλώβητοι και πιο πεισματάρηδες στη δύσκολη πορεία που το άστρο τους χαράζει. Ένας από αυτούς τους ωραίους ζηλωτές της Τέχνης, Ο Αλέξανδρος Λύρα. 

2020 κυκλοφόρησε ο δεύτερος προσωπικός του δίσκος, “Crossover”, διασκευές rock μουσικής, όπως το Thunderstruck των AC/DC, Satisfaction των Rolling Stones, παραλλαγές του μουσικού θέματος από την ταινία James Bond. Και πάλι ”Του Μοναχού ο δρόμος” Αριθμός 9, 10, έργα που ολοκλήρωσε με το alter ego του, τον Dark Lyra στη σύνθεση αυτή, η οποία γνώρισε την αναγνώριση σε Ελλάδα κι εξωτερικό.

Τίποτα δεν του χαρίζεται. Κερδίζει την εμπιστοσύνη και το θαυμασμό, με δουλειά και σεβασμό στην Μουσική Ιστορία.

Καλοκαίρι 2020 συνεργάζεται με τη διεθνή ακορντεονίστα Ζωή Τηγανούρια στο κομμάτι το ”Sky Club”.

Ιανουάριο 2021, με τον διεθνή μουσικό Ross Daly, o οποίος εμπιστεύτηκε στον Αλέξανδρο Λύρα συνθέσεις του, πραγματοποιώντας μια ιδιότυπη ένωση με στοιχεία από την Ινδική παραδοσιακή μουσική, έως και κλασικά ιδιώματα

Κι άλλη δυνατή συνεργασία, με το συνθέτη και καθηγητή στο Julliard School of Music, New York, Δρα Alexander Liebermann, ο οποίος συνέθεσε για τον Αλέξανδρο Λύρα το ”The Festivities in Minos”, ώστε η λύρα ν’ ακουστεί για πρώτη φορά σε μία από τις μεγαλύτερες μουσικές σχολές του κόσμου.

Απρίλιο του 2021, αναγνωρίζεται από τον Γενικό μουσικό διευθυντή & Αρχιμουσικό Μύρωνα Μιχαηλίδη, και του δίνει την ευκαιρία να κάνει μια συναυλία στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, μέσω live streaming, η οποία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία κι ήταν η αιτία που μεγάλα κανάλια κι εφημερίδες προσέγγισαν τον Αλέξανδρο.

Μάιο του 2021, ο τρίτος προσωπικός δίσκος ”Λούριαν” δώδεκα κομμάτια δικά του και συνεργατών του. Καλοκαίρι εμφανίζεται στο Διεθνή Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και Awards Ιεράπετρας…

Ξεσηκώνει τα πλήθη και βραβεύεται με τη ”Χρυσή Θεά των Φιδιών”.

Η γνωριμία του με τον Γάλλο συνθέτη κι αρχιμουσικό Michèl Garance, μεταμορφώνεται σε μια σταθερή συνεργασία μέχρι σήμερα.

Εκλεκτές δημιουργίες του, κλασικά, Ροκ και Beat κομμάτια όπως του J.S.Bach (Toccata and Fugue), Stanga, Christmas Rock Medley, Tchaikovsky (The Dance of the Little Swans).

Ιανουάριο έως Απρίλιο του 2022, ο Αλέξανδρος Λύρα παίρνει μέρος σ’ ένα Τηλεοπτικό Παιχνίδι, κι αφήνει άφωνους Κριτές και Τηλεθεατές!!!

Επίσης Απρίλιο, κυκλοφορεί για πρώτη φόρα μια Μουσική Ταινία Μικρού Μήκους που γνωρίζει τόση επιτυχία, ώστε να είναι υποψήφια για βραβείο στο «Διεθνή διαγωνισμό Ντοκιμαντέρ & Awards». Η συνέχεια από τις συνθέσεις και τη σειρά «Του Μοναχού ο Δρόμος», αυτοβιογραφία, και με το Νο 11, Ρέκβιεμ, κλείνει ακόμη και παιδικά του τραύματα…

Κι αυτό μέρος της ζωής των Καλλιτεχνών δυστυχώς… Καλλιτέχνης που δε περνάει συμπληγάδες πέτρες, δε συναντάει την τέχνη του. Ο Αλέξανδρος Λύρα τις πέρασε, κι η ωριμότητα του πόνου συνθέτει τώρα Επιτυχίες με βάσεις.    

Ιούλιο έρχεται Κρήτη το κανάλι της Γερμανίας WDR, με αφιέρωμα στον Αλέξανδρο, τοπία της Κρήτης και την κρητική λύρα.  

Ιούνιο του 2022, στα 29 του μόλις χρόνια, του κάνουν πρόταση δύο μεγάλα Πανεπιστήμια Μουσικής, Kafkas University και Trapezon University, να κάνει σεμινάρια για την καινοτομία της κρητικής λύρας.

Ξαναβραβεύεται για την ερμηνεία του με τη λύρα στη «Μυθωδία» του Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Σεπτέμβριο τον πλησιάζει ο διεθνές αναγνωρισμένος μαέστρος της Λάτιν, Tony Velardi από Ιταλία, και μπαίνει για πρώτη φορά επίσημα η κρητική λύρα στο πεντάγραμμο της Λάτιν.

Σύντομα, ο 4ος δίσκος με… τίτλο που ανυπομονούμε ν’ ακούσουμε!!! Τι να κάνουμε, έτσι είναι οι Καλλιτέχνες, δε τ’ αποκαλύπτουν όλα. Αυτό είναι και το μυστήριο άλλωστε που τους κάνει να ξεχωρίζουν.  

Κλείνοντας, προσυπογράφω ότι ο Αλέξανδρος Λύρα ανήκει πλέον στους μεγάλους Συνθέτες, αφού η μοναδικότητά του συγκλονίζει παγκοσμίως. Είμαστε κοντά του.  

ΓΙΑ ΤΟ ΣΜΑΡΑΓΔΙ, ΕΠΙΜΕΛΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΛΥΡΑ

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – CAREER ADVISOR ΕΦΗ ΠΑΣΧΑΛΗ 

Share This

Μοιραστείτε αυτό

Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση με τους φίλους σας!