#Προσωπικότητες - Συνεντεύξεις

Αλέξανδρος Λύρα, με Άστρο του το πάθος

Συνέντευξη στην Έφη Πασχάλη 27/11/2022

Λεν πως το άστρο είναι η τύχη, βλέποντας όμως ταλέντα όπως του Αλέξανδρου Λύρα, θα πω ότι το άστρο είναι το ίδιο το πάθος! Αυτό ορίζει το φως, κι η δημιουργία βάζει το λιθαράκι της μέσα από σκληρή δουλειά, στις σελίδες των διαχρονικών επιτυχημένων. Διότι, καλό να γεννιέσαι με ένα ταλέντο, η αξιοποίησή του όμως κι ο σεβασμός στο θείο δώρο, ανοίγουν τους ουρανούς, και καλείσαι τότε, ν’ αναγνωρίσεις το αστέρι σου και να το ακολουθείς. Δύσκολη η στιγμή της απόφασης, ακριβώς εκεί, η αρμονία παίζει καθοριστικό ρόλο: Να παραμείνεις Άνθρωπος.

Συνεχώς ανήσυχος ο Αλέξανδρος Λύρα, φρόντισε, όχι μόνο να μην χάσει τον Άνθρωπο μέσα του, αλλά για ασφάλεια, να τον ενώσει με την Τέχνη και να φτιαχτούν φίλτρα ισορροπίας που τον προστατεύουν. Αυτά διαπίστωσα από τη γνωριμία μας μαζί του. Καλλιτέχνης και Άνθρωπος, πολλά υποσχόμενος στην Προσφορά του, παρότι τόσο νέος, με μια απίστευτη ως τώρα δυναμική πορεία, αφού… «Είμαι νεκρός χωρίς τη λύρα μου, μια μέρα χωρίς πρόβα, έλλειψη οξυγόνου», θα πει.

Γεννημένος στο Βερολίνο το 1992, από μητέρα Γερμανίδα και πατέρα Έλληνα, πέρασε τα σχολικά του χρόνια μοιρασμένος σε Γερμανία και Νάξο, την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Σε ηλικία 7 ετών, περνάει το χρόνο του μιμούμενος μεγάλους λυράρηδες, και με δυο ξύλα για λύρα και δοξάρι, ονειρεύεται να γίνει ένας από αυτούς.

Στα 12 του, αποκτά την πρώτη του λύρα. Τόση η αγάπη και το πάθος του για αυτή, που καθημερινά οι ώρες μελέτης είν’ ατελείωτες, ανακαλύπτοντας τις απεριόριστες δυνατότητές της.

Στα 15 του, η Νάξος απολαμβάνει τις πρώτες δημόσιες εμφανίσεις του. Σπουδάζει κλασική μουσική, και πραγματοποιεί παράλληλα, live εμφανίσεις, Βερολίνο και Κυκλαδίτικα νησιά, πιστός στους ήχους της ελληνικής παράδοσης.

Στα 18α του, ήδη συνεργάζεται με μεγάλα νυχτερινά μαγαζιά της Αθήνας, μεταδίδοντας στον κόσμο το πάθος του για την κρητική λύρα.

Ακολουθούν διασκευές κι αυτοσχεδιασμοί σε γνωστά κομμάτια της ροκ, pop, έντεχνης και κλασικής μουσικής, από Niccolo Paganini έως Michael Jackson, κι επάξια αναφέρεται πλέον το όνομά του στο περιοδικό Τηλεθεατής.