#Εκδηλώσεις

Το 2023, ξεχώρισε η Επετειακή Εκδήλωση ενός αιώνα Α’ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής, προσυπογράφοντας το λαμπρό Μέλλον στην Ιατρική

Το έτος 2023, θα μείνει χαραγμένο στην Ιστορία της Ιατρικής, μία λαμπρή επετειακή εκδήλωση, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, για τη συμπλήρωση εκατό χρόνων, από την ημέρα ίδρυσης και λειτουργίας της Α΄ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, (Γ.Ν.Α “Ιπποκράτειο”).

Εμπνευστής της εορταστικής ιδέας, ο Διευθυντής Καθηγητής κος Γεώργιος Κ. Ζωγράφος, που με τα Μέλη ΔΕΠ – ΕΣΥ και τους υπηρετήσαντες στην Κλινική και τώρα θητεύοντες ως Καθηγητές Δ/ντες άλλων Πανεπιστημιακών Κλινικών, διοργάνωσαν αυτή την κυριολεκτικά απαστράπτουσα εκδήλωση.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Κεντρικού Κτιρίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, (Προπύλαια, Πανεπιστημίου 30), Τρίτη 4 Απριλίου 2023, ώρα 19.00. Αποτέλεσε, φόρο τιμής στην επίπονη, μακροχρόνια κι αποτελεσματική πορεία της ιστορικής Πανεπιστημιακής Κλινικής, ενώ παράλληλα, ένας άριστος συνδυασμός ακαδημαϊκής αρτιότητας, επαγγελματικής ανάπτυξης και κοινωνικού γεγονότος.

Συναρπαστικές Εισηγήσεις: Οι εισηγητές που προσκλήθηκαν να μιλήσουν στην εκδήλωση, ξεχώρισαν για την εμπειρία και την επίγνωσή τους. Πλούσιο περιεχόμενο, ενθαρρυντική συνεργασία, και γιγαντιαίες οθόνες με παλιές και σπάνιες φωτογραφίες, κειμήλια στο αρχείο της Ιατρικής, αφήνουν πίσω τους μια αξέχαστη εμπειρία για την ιατρική κοινότητα, υποσχόμενη μία άξια Συνέχεια για το μέλλον.

Η αναφορά των εισηγητών, στις ισχυρές προσωπικότητες που προσέθεσαν θεμέλια ατράνταχτα στην ιατρική που μας παρέδωσε ο Ιπποκράτης, δημιούργησε: κλίμα κατανυκτικής θύμησης στους Γιατρούς που έζησαν μέρος της πορείας της Α’ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και κλίμα ευγνωμοσύνης προς τους μεγάλους διδασκάλους κι οραματιστές της υγείας. Για τους νεότερους, αυτή η εκδήλωση αποτέλεσε επιμορφωτική έκπληξη, αφού γνώρισαν, έως και σε βαθιές λεπτομέρειες, τους σπουδαίους δυναμικούς του αιώνα και τις πρωτοβουλίες τους, τόλμη και πάθος δημιουργικό.

Πράγματι, μοναδική ευκαιρία για επαγγελματίες της υγείας, φοιτητές, κι ενδιαφερόμενο κοινό, που θέλησε να ενημερωθεί για τα 100 χρόνια της Α’ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, να δικτυωθεί και να γιορτάσει τις επιτυχίες του κλάδου. Οι συμμετέχοντες, αντάλλαξαν ιδέες, προσωπικές εμπειρίες κι επαγγελματικές επαφές. Ειδικά διαμορφωμένα δίκτυα, συνδράμανε στη δημιουργία μιας κοινότητας που μοιράζεται το πάθος για την καλή υγεία.

Όταν ο άνθρωπος εργάζεται τις δεξιότητές του σε εγρήγορση, πολλές προοπτικές Ανάπτυξης ανοίγονται, και πολλοί μαθητεύουν στις κορυφές της Προσφοράς. Όσες ανηφόρες κι αν ανέβουν, φτάνουν, σε μία απεριόριστη συμπαντική θέα, που τη χρυσίζουν οι ακτίνες του τόλμης τους.

Εκπροσωπώντας το Love News, δε θα ξεχάσω ποτέ, το λαμπερό χαμόγελο του Καθηγητού Γεωργίου Ζωγράφου, και την απέραντη αγκαλιά του στους καλεσμένους, που επίσης, τα πρόσωπα όλων, ήτανε μοναδικά φωτεινά. Και είπα μέσα μου, «αυτές είναι ολοζώντανες καρδιές».

Συγκλονιστικές οι στιγμές της ανυπομονησίας μας, να μάθουμε, να τιμήσουμε, να δακρύσουμε, να χαμογελάσουμε, αλλά και να γελάσουμε, μιας και το χιούμορ δεν έλειψε από το όλο κλίμα. Αυτό άλλωστε, είναι η απλότητα κι η αρχοντιά της καλοσύνης.

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ:

Την εκδήλωση προσφώνησε, ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής, Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος: «Πρόκειται για μία συναρπαστική πορεία ενός αιώνα, προσφορά στη δημόσια παιδεία και τη δημόσια υγεία, απ’ το 1923 μέχρι σήμερα. Για τη χώρα μας, αυτά τα 100 χρόνια, μπορούν να θεωρηθούν ως 100 χρόνια αντοχής και προόδου, σε πολέμους, ξεριζωμούς, εξελίξεις και νέες πραγματικότητες, στις οποίες, παρόλες τις αντιξοότητες, η κλινική επέδειξε ανθεκτικότητα και ικανότητα. …Το έτος 1923, η Κλινική διανύοντας έναν πραγματικό μαραθώνιο, στεγάστηκε και παραμένει ως σήμερα, στο Ιπποκράτειο, που τότε αναφέρετο ως Προσφυγικό Νοσοκομείο. Απετέλεσε κι αποτελεί, ένα φορέα καλλιέργειας και προαγωγής της ιατρικής επιστήμης, ούτως ώστε να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες ακαδημαϊκές μονάδες της χώρας. Η Κλινική στελεχώθηκε κατά τη διάρκεια των 100 ετών της λειτουργίας της, με διακεκριμένους επιστήμονες, οι οποίοι, παράλληλα με την επιστημονική γνώση, διακατεχόταν από στόχους και οράματα. Το έργο της κλινικής δεν επικεντρώθηκε μόνο στην αγωγή και προαγωγή της υγείας, αλλά και στην προαγωγή της παιδείας, της μόρφωσης και της καλλιέργειας όλων των μαθητευόμενων που πέρασαν το κατώφλι της.

Από την ίδρυση της κλινικής, ως Καθηγητές Διευθυντές, έχουν υπηρετήσει μέχρι σήμερα, μεγάλες μορφές της Χειρουργικής και της Κοινωνίας:

Εμμανουήλ Κοντολέων (1924 – 1939), Ξενοφών Κοντιάδης (1939 – 1943), ο οποίος ήταν και ο πρώτος Καθηγητής του Πανεπιστημίου που σκοτώθηκε στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, Πέτρος Κόκκαλης (1943 – 1945), Κων/νος Αλιβιζάτος (1945 – 1970), Νικόλαος Οικονόμος (1970 – 1980), Αλέξανδρος Ρωμάνος (1980 – 1981), Βασίλειος Γολεμάτης (1981 – 1996), Παναγιώτης Πεβερέτος (1996 – 1997), Γεώργιος Ανδρουλάκης (1997 – 2003), Νικόλαος Αποστολίδης (2003 – 2004), Ιωάννης Μπράμης (2004 – 2009), Γεώργιος Ζωγράφος (2009 – 2023)

…Νομίζω ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση για έναν Διευθυντή Κλινικής, να ολοκληρώνει τη θητεία του έχοντας ριζικά αναβαθμίσει τις υποδομές της Κλινικής, έχοντας συμβάλλει ουσιαστικά στην προαγωγή του κλινικού εκπαιδευτικού κι ερευνητικού έργου της Κλινικής, και έχοντας συμβάλλει στην ανέλιξη σημαντικών στελεχών που διακρίνονται στην Ελλάδα και διεθνώς».

Κος Γεώργιος Ζωγράφος, Διευθυντής της Α’ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής, Καθηγητής Χειρουργικής, (Χαιρετισμός): «…Είναι πραγματικά ιδιαίτερη τιμή, χαρά και εύνοια της τύχης για μένα, να υποδέχομαι μαζί με τους συνδιοργανωτές Καθηγητές, στην περίλαμπρη αυτή μεγάλη αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσία των Πρυτανικών Αρχών και της Ηγεσίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, τόσες διακεκριμένες προσωπικότητες της χώρας. Εγκαινιάζουμε σήμερα, τη συμπλήρωση ενός αιώνα λειτουργίας, 1923 – 2023, της πρώτης Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που εδρεύει στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο. Η σημερινή εκδήλωση συνδιοργανώθηκε, με τους Καθηγητές Διευθυντές Πανεπιστημιακών Κλινικών, που θήτευσαν στο παρελθόν στην πρώτη Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική, και διακρίνονται σήμερα διευθύνοντας άλλες Κλινικές της Ιατρικής μας Σχολής».

Κος Θάνος Πλεύρης, Υπουργός Υγείας, (Χαιρετισμός): «…Τα εκατό χρόνια λειτουργίας μιας Πανεπιστημιακής Κλινικής, δείχνει ακριβώς και το πολύ σημαντικό έργο που έχει να κάνει με την προώθηση της δημόσιας υγείας, των υπηρεσιών υγείας, αλλά αντίστοιχα και με το πολύ σημαντικό έργο που έχει να κάνει με την εκπαίδευση των νέων Γιατρών. …Δε μπορούμε να μην αναφέρουμε ως σταθμό το 1999, όταν με την Πρόταση του Καθηγητή Ανδρουλάκη και με υπεύθυνο τότε τον αναπληρωτή Καθηγητή Χειρουργικής Γεώργιο Ζωγράφο, έγινε η Ειδική Μονάδα Μαστού το 1999, που έχει να επιδείξει ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο, σ’ όλο το εύρος, το κομμάτι της αντιμετώπισης ασθενειών που συνδέονται με το μαστό, του καρκίνου του μαστού, αλλά και γενικότερα σ’ όλο το πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών υγείας αλλά και της εκπαίδευσης των φοιτητών. …Θα ήθελα να ευχαριστήσω συνολικά, τους καθηγητές που υπηρετούν στην Ιατρική Σχολή, γιατί ακριβώς μαζί με τους Γιατρούς του ΕΣΥ, έχουν καταφέρει να μας κάνουν περήφανους που βρισκόμαστε σε αυτές τις θέσεις και έχουμε αυτό το προσωπικό».

Κα Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, (Βιντεοσκοπημένος Χαιρετισμός): Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά, όλους τους συντελεστές κι εργαζόμενους στην πρώτη Χειρουργική Προπαιδευτική Κλινική, για τα 100 χρόνια λειτουργίας της. Εδώ κι έναν αιώνα, η προσφορά σας στο Κοινωνικό κι Ακαδημαϊκό σύνολο, είναι ανεκτίμητη. Σώζετε ανθρώπινες ζωές, περιθάλπετε ασθενείς, παρέχετε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, χάρις στο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό σας, συμβάλλετε στην προάσπιση της δημόσιας υγείας, εκπαιδεύετε νέους γιατρούς, προωθείτε την Έρευνα και το Ακαδημαϊκό έργο. …Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μας, και δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες, μέσω θεσμοθέτησης ενός πιο ευέλικτου θεσμικού πλαισίου, προώθησης της έρευνας και της καινοτομίας, αξιοποίησης διευρυμένων χρηματοδοτικών εργαλείων, ενίσχυση της εξωστρέφειας, θέσπιση στρατηγικών συνεργασιών με κορυφαία ιδρύματα του κόσμου. Θεωρούμε ότι η εξωστρέφεια αυτή, μπορεί να αποφέρει μόνο οφέλη στην πανεπιστημιακή μας κοινότητα, στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στη χώρα ολόκληρη. Εύχομαι καλή συνέχεια στο εξαιρετικό σας έργο, η πρώτη Χειρουργική Προπαιδευτική Κλινική να γιορτάσει πολλές πολλές ακόμη Επετείους».

Κος Μιχαήλ Σταθόπουλος, Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Επίτιμος Καθηγητής (Χαιρετισμός): «Αισθάνομαι χαρά, γιατί βλέπω αυτή την πορεία των 100 ετών, όχι μόνο στον επιστημονικό τομέα, αλλά και στον ειδικά εκπαιδευτικό: Έδινε έμφαση στην εκπαίδευση των νέων χειρουργών, που είναι μια δύσκολη ειδικότητα, …και το εκπαιδευτικό και το επιστημονικό αλλά και το κοινωνικό έργο. Έγραψε Ιστορία αυτή η Κλινική. Είναι ιστορία, όχι μόνο της Χειρουργικής Κλινικής, αλλά ένα μέρος της ιστορίας της Ιατρικής Σχολής, της ιστορίας της ελληνικής επιστήμης, θα έλεγα, της ιστορίας της χώρας μας. …Ο τρόπος εκλογής ενός επιστήμονα σε μία θέση, έχει μεγάλη σημασία. …Από το 1926, μένουν κάποιες διατάξεις στον οργανισμό μας λίγο αναχρονιστικές, και μία απ’ αυτές είναι ή μυστικότητα της ψήφου: Πρέπει να αλλάξει αυτό, πρέπει να καθιερωθεί η φανερή ψήφος, να έχουμε το θάρρος της γνώμης μας, και να αιτιολογούμε, όπως γίνεται ακριβώς στο Πανεπιστήμιο, κι όπως μου έλεγε ο Βασίλης Γολεμάτης ότι τηρούν με αυστηρότητα ‘’φανερή ψηφοφορία και αιτιολόγηση της ψήφου’’.

Για τη Χειρουργική Κλινική: Ο Ιπποκράτης είχε πει, «όσα δε μπορεί να θεραπεύσει το φάρμακο, τα θεραπεύει το νυστέρι». Το τόνισα, για να δείξω τι σημασία έχει αυτή η ειδικότητα της ιατρικής. …Πρέπει να έχουμε ευγνωμοσύνη σ’ αυτή την πανεπιστημιακή μονάδα για όσα έχει προσφέρει. …Σημαντική αποστολή καθενός, είναι να εξασφαλίσει τη διαδοχή του, άρα, να δώσει έμφαση, ευχόμαστε, στις επιλογή των νέων συνεργατών, να έχουμε το ίδιο υψηλό επίπεδο. …Να συνεχίσει, ώστε να διατηρηθεί αυτό το υψηλό επίπεδο, με αξιοκρατικές επιλογές και με φανερές διαδικασίες».

Κος Οδυσσέας – Ιωάννης Ζώρας, Γενικός Γραμματέας της Εκπαίδευσης, Ομότιμος Καθηγητής, (Χαιρετισμός): «Καθηγητές Διευθυντές: Ο καθένας απ’ τους οποίους, ανταποκρινόμενος και πολλές φορές βρισκόμενος μπροστά από την εποχή του, όχι μόνο άφησε ένα στίγμα με μια σημαντική περπατησιά, αλλά συνέβαλε στη μόρφωση και διαμόρφωση σημαντικών Χειρουργών, οι οποίοι, έχουν δημιουργήσει διαχρονικά, το σημαντικότατο χειρουργικό γίγνεσθαι της χώρας, το οποίον δεν υπολείπεται από το διεθνές χειρουργικό σκηνικό σε αξίες και επιδόσεις. …Μία εκδήλωση η οποία παντρεύει την εμπειρία, την καινοτομία και την ανθρωπιά. …Σε κάθε curriculum σπουδών, υπάρχει και ένα hidden curriculum που είναι η συμπεριφορά, που είναι η αγάπη, που είναι ο τρόπος που συμπεριφέρεσαι κι ο τρόπος που σκέφτεσαι. Αυτά όλα, είναι πράγματα τα οποία εντυπώνονται στο περιβάλλον το επαγγελματικό, και κάποια στιγμή αποδίδονται, είτε προς το καλό, είτε προς το καλό. Έτσι λοιπόν και την ανθρωπιά, σε μία απ’ τις παλαιότερες και σημαντικότερες Πανεπιστημιακές Χειρουργικές Κλινικές της χώρας μας».

Κος Εμμανουήλ Πικουλής, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητής, (Χαιρετισμός): «Όλοι έχουμε μια ιστορία, όλοι γράφουμε μια ιστορία, όλοι είμαστε μια ιστορία. Η ζωή κι η πορεία μας, νοηματοδοτείται απ’ το παρελθόν μας και ονοματοδοτεί το μέλλον μας. Η Α’ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική, λειτουργεί για περισσότερα από 100 χρόνια, αποτελεί έναν απ’ τους στυλοβάτες της διαμόρφωσης και εξέλιξης της γενικής χειρουργικής στη χώρα μας. …Για εμάς όλους στο Λαϊκό, και το αναφέρω αυτό γιατί εκεί προσέφερα της υπηρεσίες μου για περισσότερα από 25 χρόνια, αλλά και τώρα στο Αττικό, αποτελούσατε και αποτελείτε το αντίπαλο δέος, θέτοντάς μας σε μια συνθήκη ευγενούς άμιλλας κι αυτοβελτίωσης».

Κος Γεράσιμος Σιάσιος, Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, Καθηγητής, (Χαιρετισμός): «Σήμερα, μετά από 100 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας, η πρώτη Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική της Ιατρικής Σχολής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, έχει εκπαιδεύσει χιλιάδες φοιτητές ιατρικής και νέους χειρουργούς. …Άοκνες κι επίμονες προσπάθειες, όλων των Πανεπιστημιακών Ιατρών που υπηρέτησαν στην κλινική, καθώς με πείσμα και επιμονή έχτισαν και ανέδειξαν τη Χειρουργική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, ως μία από τις σημαντικότερες σ’ όλη τη χώρα. …Σήμερα, υποχρέωση και ευθύνη μας, ως Ιατρική Σχολή, είναι η μεγάλη εκατονταετής πορεία της ιστορικής αυτής Κλινικής, να στηριχτεί και να συνεχίσει το πλούσιο πρωτοποριακό έργο της. Βασισμένο στις αρχές του ανθρωπισμού, με όπλο τα σύγχρονα εργαλεία της εποχής μας, και στήριγμα το ελπιδοφόρο στελεχιακό δυναμικό των νέων Γιατρών, η πορεία της πρώτης Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής, θα είναι μόνο μπροστά και ακόμα πιο ψηλά».

Κος Νικόλαος Αρκαδόπουλος, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, Καθηγητής, (Χαιρετισμός): «Η πρώτη Προπαιδευτική Χειρουργική, έφτασε ένα ορόσημο, όχι μόνο ηλικιακό, αλλά ορόσημο Προσφοράς Κλινικής κι Ακαδημαϊκής, για το οποίο καμαρώνουν όλοι. Πέτυχε όμως και κάτι πολύ μεγαλύτερο από το να είναι μία καλή χειρουργική κλινική. Πέτυχε κάτι που είναι η καταξίωση όλων των μεγάλων πανεπιστημιακών κλινικών του εξωτερικού: Έγινε μία Σχολή στην Ακαδημαϊκή Χειρουργική, μία Σχολή που καταξιώθηκε με την ανάπτυξη σημαντικών γνωστικών αντικειμένων στην ολότητά τους, αλλά και με τη διαδοχή μιας σειράς μεγάλων και φωτισμένων προσωπικοτήτων της χειρουργικής, σε διευθυντικές αλλά και σε μη διευθυντικές θέσεις. ‘’Κι αν μπόρεσα να δω μακριά, είναι γιατί στεκόμουν στους ώμους γιγάντων’’ είπε ο Νεύτων».

Κος Γεώργιος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, (Χαιρετισμός): «Το μέλλον της χειρουργικής, θα απαιτεί ολοένα και περισσότερο τη συνεργασία, μεταξύ Γιατρών και Χειρουργών με βαθιά γνώση κι εμπειρία, και της τεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης, και προβλέπεται να συμπληρωθεί επιτυχώς, και να συμπληρώνει επιτυχώς το ένα με το άλλο. …Είμαι βέβαιος, ότι στο δεύτερο αιώνα λειτουργίας της, στο οποίο βαδίζει η πρώτη Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του Ιπποκρατείου, θα λάμψει η διάκριση της Χειρουργικής Τέχνης, κι η πρωτοπορία που αξίζει στην ιπποκράτειο καταγωγή και στο DNA του Έλληνα Γιατρού».

Κος Μάριος Τίγκας, Διοικητής του Ιπποκρατείου Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών, (Χαιρετισμός): «Η πρώτη Προπαιδευτική Κλινική, διακρίνεται τόσο για το κλινικό, όσο και για το εκπαιδευτικό κι ερευνητικό έργο, και μπορούμε να πούμε ότι αδιάλειπτα παρέχει σύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες. …Η Κλινική, πέρα από την βασική της λειτουργία, λειτουργεί και κάποιες εξειδικευμένες μονάδες, όπως είναι η γνωστή σε όλους μας Μονάδα Μαστού, την οποία, πρωτεργάτης είναι ο κύριος Ζωγράφος, η Μονάδα Λαπαρασκοπικής Χειρουργικής, η Μονάδα Ογκολογικής Χειρουργικής. Όλα αυτά δεν είναι καθόλου εύκολο να λειτουργούν παράλληλα, και σε τόσο έντονους ρυθμούς».

ΟΜΙΛΙΕΣ

٭ Ομιλία από τον Αναπληρωτή Διοικητή του Ιπποκρατείου Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών κο Ιωάννη Καρούζο: «Ιστορία του Ιπποκρατείου Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών».

٭ Ομιλία από τον Καθηγητή Χειρουργικής κο Κωνσταντίνο Τούτουζα: «Ιστορία της πρώτης Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής».

٭ Ομιλία από την Καθηγήτρια Αγγειοχειρουργικής κα Φραγκίσκα Σιγάλα: «Έργο της πρώτης προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής».

٭ Ομιλία από τον Επιμελητή Α’ ΕΣΥ, κο Χαρίδημο Μαρκογιαννάκη: «Παρουσίαση του παλαιού και νέου χώρου μετεγκατάστασης».

٭ Ομιλία από τον Καθηγητή Χειρουργικής Γεώργιο Θεοδωρόπουλο: «Μελλοντικές Προοπτικές».

☆ Ακολουθεί Προβολή Βίντεο και Λήξη της Εκδήλωσης, από το Διευθυντή της Α’ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής, Καθηγητή Χειρουργικής Γεώργιο Ζωγράφο: «Η νέα γενιά κρατάει το μέλλον».

ΣΤΟ VIDEO που ακολουθεί, δείτε ολόκληρη την Εκδήλωση και τις Ομιλίες, ακούστε με προσοχή, κρατείστε σημειώσεις, σπουδάστε τον λόγο του σεβασμού της Ιατρικής Επιστήμης προς τον Άνθρωπο, υιοθετήστε το Όραμα σε όποιον κλάδο κι αν ανήκετε, και στάξτε δάκρυ Απόφασης για μία Νέα Αρχή, όπως οι σπουδαίοι των 100 χρόνων θα το ήθελαν.

Για το LOVE NEWS

Για το LOVE NEWS – ΕΦΗ ΠΑΣΧΑΛΗ