#Προσωπικότητες - Συνεντεύξεις

Νίκος Τόσκας, ο Ζωγράφος που μίλησε με το Σύμπαν

Συνέντευξη στην Έφη Πασχάλη 6/1/2023

Ο Ζωγράφος Νίκος Τόσκας, γνωστός για τα έργα του με θέμα «Το Σύμπαν», γλυκός, χαμογελαστός, και πάρα πολύ σοβαρός στον λόγο του για την έμπνευσή του. Ναι, «ακούει τη ζωγραφική και βλέπει τη μουσική», όπως αλλιώτικα ζούνε οι Καλλιτέχνες και γενικότερα οι δημιουργοί. «Τα πάντα έρχονται Άνωθεν», θα πει.

Ζωγράφος και Συνθέτης, πώς συνδέονται ζωγραφική και μουσική;

Λένε οι φιλόσοφοι, ότι η μουσική βλέπεται και η ζωγραφική ακούγεται. Επομένως, η μουσική βγάζει χρώματα, και το χρώμα ήχο. Προσωπικά, δημιουργώντας αυτές τις δύο τέχνες από πολύ μικρός, εκφράζοντας τα συναισθήματά μου, δέθηκαν αρμονικά χωρίς να το καταλάβω.

Από ότι γνωρίζουμε, διδαχτήκατε Φιλοσοφία.

Ναι, διδάχτηκα από τον Ανδρέα Τερζόγλου που ήτανε Καθηγητής στο Παρίσι, στη Φρανκφούρτη και μετέπειτα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας. Και μάλιστα, ήμουν 20 χρόνια κοντά του, προσωπικός μαθητής του. Κι επειδή γνωριστήκαμε μέσα από έκθεση έργων μου, από την αρχή έχτισε τη διδασκαλία του επάνω στις εμπνεύσεις της δημιουργίας των έργων μου. Ήταν πραγματικά μοναδικός ‘’σα να τον γέννησαν οι θεοί αποκλειστικά για εμένα’’, για αυτή ακριβώς τη διδασκαλία που χρειαζόμουν, δίνοντάς μου τις βάσεις να αποκτήσω τη φιλοσοφία της τέχνης μου και τη φιλοσοφία της παγκόσμιας Τέχνης.

Σκληρή δουλειά λοιπόν, δίπλα σε έναν «γίγαντα» της Τέχνης. Γι’ αυτό, όπου εκτίθενται τα έργα σας, προκαλούν κάθε φορά παραπάνω αναγνώριση, στις καλύτερες γκαλερί, δημόσιους χώρους, ιδιωτικές Συλλογές…

Είμαι τυχερός και ταυτόχρονα ευγνώμων, που τα έργα μου έχουν εκτιμηθεί κι έχει αναγνωριστεί η δημιουργία μου.

Μένοντας κατά διαστήματα σε διάφορες χώρες, τα τελευταία χρόνια ζείτε Λονδίνο. Πώς βιώνετε την κατάσταση σχετικά με την τέχνη εκεί, ποια η πορεία σας;

Λόγω των παγκόσμιων δυσκολιών, που όλοι γνωρίζουμε, μας πήγε και κάποια βήματα πίσω. Διότι είχε δρομολογηθεί έκθεσή μου στη Νέα Υόρκη, σε μία από τις καλύτερες γκαλερί, δυστυχώς όμως αναβλήθηκαν όλα, κι έτσι ξαφνικά αποφάσισα κι έφυγα Λονδίνο. Βίωσα βέβαια κι εκεί, αυτό το μέγεθος των δυσκολιών για αυτά τα δύο χρόνια, αλλά τώρα που κάπως έχουν κατασταλάξει τα πράγματα, είμαι σε συζητήσεις για να παρουσιάσω τη νέα μου δουλειά.

Διεθνώς αγαπητό, το πρωτότυπο θέμα σας με το Σύμπαν. Τι μηνύματα μας δίνουν αυτά τα έργα;

Πάντα μου άρεσε το φως, το υπερπέραν. Η φύση είναι γέννημα του μεγάλου Δημιουργού, κι ό,τι υπάρχει στο σύμπαν, υπάρχει και στη γη. Έχουμε το φυσικό και το πνευματικό σύμπαν, που συνλειτουργούν με τέλεια αρμονία. Όλο αυτό, μου δίνει συναισθήματα που τα αποτυπώνω και στη ζωγραφική και στη μουσική. Δίνει το μήνυμα, ότι πρέπει να απελευθερωθούμε από τα γήινα και να μιμηθούμε προς τις «ουράνιες σφαίρες», τα πάντα έρχονται Άνωθεν. Οτιδήποτε βρίσκεται σε αρχαίτυπη μορφή στη γη, βρίσκεται σε πρωτότυπη μορφή στα ουράνια.