#Προσωπικότητες - Συνεντεύξεις

Ο Αλέξανδρος Λύρα ξεκλειδώνει το Μουσικό Πεντάγραμμο με… Πεντάχορδη Λύρα

Ανανέωση Συνέντευξης στο LOVE NEWS – Έφη Πασχάλη 29/03/2024

Λεν πως το άστρο είναι η τύχη, βλέποντας όμως ταλέντα όπως ο Αλέξανδρος Λύρα, θα πω ότι το άστρο του είναι το ίδιο το πάθος! Το πάθος του Αλέξανδρου Λύρα, στο δρόμο της δημιουργίας, με σκληρή δουλειά, βάζει το λιθαράκι του στις Σελίδες των διαχρονικών επιτυχημένων. Διότι, καλό να γεννιέσαι με ταλέντο, η αξιοποίησή του όμως κι ο σεβασμός στο θείο αυτό δώρο, όποιο κι αν είναι, ανοίγουν τους ουρανούς, αναγνωρίζεις το Άστρο σου και τ’ ακολουθείς. Δύσκολη η στιγμή της απόφασης, ακριβώς εκεί, η αρμονία παίζει καθοριστικό ρόλο: Να παραμείνεις Άνθρωπος.

Συνεχώς ανήσυχος ο Αλέξανδρος Λύρα, φρόντισε, όχι μόνο μην χάσει τον Άνθρωπο μέσα του, αλλά… «για ασφάλεια», να τον ενώσει με την Τέχνη και να φτιαχτούν φίλτρα ισορροπίας που τον προστατεύουν. Αυτά διαπίστωσα από τη γνωριμία μας μαζί του. Καλλιτέχνης και Άνθρωπος, πολλά υποσχόμενος στην Προσφορά του, παρότι αρκετά νέος, με μια απίστευτη ως τώρα δυναμική πορεία, αφού… «Είμαι νεκρός χωρίς τη λύρα μου, μια μέρα χωρίς πρόβα, έλλειψη οξυγόνου», θα πει.

Γεννημένος στο Βερολίνο το 1992, από μητέρα Γερμανίδα και πατέρα Έλληνα, πέρασε τα σχολικά του χρόνια μοιρασμένος σε Γερμανία και Νάξο, την ιδιαίτερη πατρίδα του. Σε ηλικία 7 ετών, περνάει το χρόνο του μιμούμενος μεγάλους λυράρηδες, και με δυο ξύλα για λύρα και δοξάρι, ονειρεύεται να γίνει ένας από αυτούς. Στα 12 του, αποκτά την πρώτη του λύρα. Τόση η αγάπη και το πάθος του, που καθημερινά οι ώρες μελέτης είν’ ατελείωτες, ανακαλύπτοντας τις απεριόριστες δυνατότητές της. Στα 15 του, η Νάξος απολαμβάνει τις πρώτες δημόσιες εμφανίσεις του. Σπουδάζει κλασική μουσική και παράλληλα πραγματοποιεί live εμφανίσεις στο Βερολίνο και Κυκλαδίτικα νησιά, πιστός στους ήχους της ελληνικής παράδοσης. Στα 18α του, ήδη συνεργάζεται με μεγάλα νυχτερινά μαγαζιά της Αθήνας, μεταδίδοντας στον κόσμο το πάθος του για την κρητική λύρα. Ακολουθούν διασκευές κι αυτοσχεδιασμοί σε γνωστά κομμάτια της ροκ, pop, έντεχνης και κλασικής μουσικής, από Niccolo Paganini έως Michael Jackson, κι επάξια αναφέρεται το όνομά του στο περιοδικό Τηλεθεατής.

Σε ηλικία είκοσι δύο ετών, ο Αλέξανδρος πάει τη λύρα του ένα βήμα παραπέρα μέσα από διασκευές κι αυτοσχεδιασμούς σε γνωστά κομμάτια της ροκ, pop, έντεχνης και κλασικής μουσικής. Από τον Niccolò Paganini έως τον Michael Jackson και πίσω, οι πειραματισμοί είν’ ατελείωτοι και κάθε εκτέλεση χαρακτηρίζεται από το πάθος του και την επιδεξιότητά του. Αυτά θα του χαρίσουν το πρώτο του άρθρο στον Τηλεθεατή ενώ το 2016 έρχεται η συνεργασία με την Real Music, κι η γνωριμία του με τον παγκοσμίου φήμης Μαέστρο Δημήτρη Κεραμιδάκη. Την ίδια χρονιά, με μεράκι και ιδιαίτερη αδυναμία στην κλασική μουσική, ο Αλέξανδρος διασκευάζει για πρώτη φορά την Πέμπτη Συμφωνία του Ludwig van Beethoven, εξ’ ολοκλήρου παιγμένη με κρητική λύρα, προκαλώντας έκπληξη κι αμέριστο θαυμασμό στο κοινό που τον ακούει.

Γενάρη του 2017, ο Αλέξανδρος συνεργάζεται με το συνθέτη Σταμάτη Σπανουδάκη, όπου το τραγούδι «Οι δρόμοι που δεν περπάτησες» ‘’ντύνεται’’ από τους μαγικούς ήχους της λύρας του, οδηγώντας τους ακροατές σε ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι. Το “μικρόβιο” της δημιουργίας όμως δεν τον εφησυχάζει. Με έμπνευση, βιώματα, συναισθήματα και σκέψεις, ανοίγει μια μαγική απόκοσμη μουσική διάσταση, φέρνοντας… ανατροπή. Με τη δική του μοναδική τεχνική, τελειώνει το 2017, έχοντας δημιουργήσει μία σειρά από τέσσερις συνθέσεις, τους «Μοναχούς» 1, 2, 3 και 4, που ο ίδιος ονομάζει «Του Μοναχού ο Δρόμος», αποδεικνύοντας το ιδιοφυές του μυαλoύ του και το μέγεθος της δεξιοτεχνίας του.

Γενάρης 2018, ο Αλέξανδρος Λύρα αποφασίζει να γνωρίσει από κοντά την πατρίδα της λύρας, την Κρήτη. Ακούσματα, ιστορίες, μυρωδιές του τόπου, αποτυπώνονται μέσα του, κι εκεί, στη γενέτειρα της μεγάλης του αγάπης, γεννιούνται οι επόμενοι τέσσερις «Μοναχοί»του, ολοκληρώνοντας έτσι τον πρώτο κύκλο της ομώνυμης σειράς. Η χρονιά συνεχίζεται με την εκτέλεση της «Μικρή Νυχτερινή Μουσική» του Wolfgang Amadeus Mozart, υπενθυμίζοντας ακόμα μία φορά ότι η μουσική δεν γνωρίζει σύνορα, καλούπια και περιορισμούς.

2019, χρονιά σταθμός και… Άνοιξη ξεκινάει μουσικό ταξίδι στο χρόνο, μας γυρίζει 89 χρόνια πίσω, και ντύνεται με ήχους παραδοσιακής κρητικής μουσικής. Με συγκίνηση και σεβασμό στον αείμνηστο λυράρη, ο Αλέξανδρος επανεκτελεί τα συρτά του μεγάλου Ανδρέα Ροδινού, γεγονός που τον φέρνει πρώτο στο top 20 της Κρήτης επί δύο εβδομάδες. Η κορύφωση έρχεται τον Απρίλιο. Οι «8 Μοναχοί» συγκεντρώνονται και κυκλοφορούν δημιουργώντας το πρώτο του cd, με τίτλο «Του Μοναχού ο Δρόμος», από την δισκογραφική εταιρία Cretaphon. Η μουσική ταυτότητα του Αλέξανδρου είναι Γεγονός. Κάθε «Μοναχός» και μια ιστορία, μαγικός πλανήτης γεμάτος χιλιάδες νότες, ταξιδεύει τους ακροατές σε ανεξερεύνητα μουσικά μονοπάτια.

Αρχές καλοκαιριού, ο Αλέξανδρος συνεχίζει ακούραστα την επανέκδοση της Πέμπτης Συμφωνίας του Ludwig van Beethoven. Αυτή την φορά η «Συμφωνία της Μοίρας» εξελίσσεται, μεταμορφώνεται κι εμπλουτίζεται με άψογα εκτελεσμένα σολιστικά μέρη της μοναδικά ταχύτατης τεχνικής του, κάνοντάς τον να κερδίσει επάξια τον τίτλο του ‘’Μπετόβεν της λύρας” και να τον γράφουν εφημερίδες της Ρωσίας. Νοέμβριο 2019, τα δύο αδέλφια Αντώνης και Μιχάλης Φραγκιαδάκης που έχουν αφήσει μεγάλο ρεπερτόριο στην Κρητική μουσική, εμπιστεύονται το πιο γνωστό τραγούδι τους «Πάντα Θλιμμένη Χαραυγή» στον Αλέξανδρο Λύρα και γίνεται ντόρος με αντιδράσεις θετικές αλλά κι αρνητικές.

2020 κυκλοφόρησε ο δεύτερος προσωπικός του δίσκος με τίτλο “Crossover”, όπου περιλαμβάνονται γνωστές διασκευές της rock μουσικής, όπως το Thunderstruck των AC/DC, Satisfaction των Rolling Stones, παραλλαγές του μουσικού θέματος από την ταινία James Bond και πολλά άλλα βασισμένα πάντα στο προσωπικό του ύφος και στη δική του τεχνική. Ακολούθησε το «Του Μοναχού ο δρόμος» αριθμός 9 και 10, έργα που ολοκλήρωσε με το alter ego του τον Dark Lyra στη σύνθεση αυτή, η οποία γνώρισε απόλυτη αναγνώριση Ελλάδα κι εξωτερικό, ενώ γιατρεύει κάποιες πληγές από την περίοδο των παιδικών του χρόνων.

Καλοκαίρι 2020 συνεργάζεται με τη διεθνή αναγνωρισμένη ακορντεονίστα Ζωή Τηγανούρια σε ένα άκρως καλοκαιρινό κομμάτι το «Sky Club». Ιανουάριο του 2021, συνεργάστηκε με τον διεθνή μουσικό Ross Daly, o οποίος εμπιστεύτηκε στον Αλέξανδρο δικές του συνθέσεις, πραγματοποιώντας μια ιδιότυπη «παντρειά» που περιλάμβανε στοιχεία από την Ινδική παραδοσιακή μουσική μέχρι και τα κλασικά ιδιώματα! Εν συνεχεία, συνεργάστηκε με το συνθέτη και καθηγητή στο Julliard School of Music, New York, Δρα Alexander Liebermann, ο οποίος συνέθεσε για τον Αλέξανδρο Λύρα τη σύνθεση «The Festivities in Minos» έτσι ώστε η λύρα να ακουστεί για πρώτη φορά σε μία από τις μεγαλύτερες μουσικές σχολές του κόσμου, εγχείρημα που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία!

Απρίλιο 2021, αναγνωρίζεται απο τον Γενικό μουσικό διευθυντή/Αρχιμουσικό Μύρωνα Μιχαηλίδη και του δίνει την ευκαιρία να κάνει μια συναυλία στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου μέσω live streaming, η οποία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και ήταν η αιτία που μεγάλα κανάλια κι εφημερίδες προσέγγισαν τον Αλέξανδρο.

Μάιο 2021, ολοκληρώθηκε ο τρίτος προσωπικός του δίσκος, με τίτλο «Λούριαν», στο οποίο ο Αλέξανδρος Λύρα υπογράφει δώδεκα κομμάτια, δικά του και συνεργατών του. Καλοκαίρι του 21, κάνει εμφανίσεις όπως και στο Διεθνή Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ και Awards Ιεράπετρας, ξεσηκώνει τα πλήθη και βραβεύεται με τη ‘‘Χρυσή Θεά των Φιδιών’’ για την προσφορά του στην μουσική. Γνωρίζοντας τον Γάλλο συνθέτη και αρχιμουσικό Michèl Garance, μεταμορφώνεται σε μια σταθερή συνεργασία μέχρι σήμερα. Βγάζει κλασικά, Ροκ και Beat, κομμάτια όπως του J.S.Bach (Toccata and Fugue), Stanga , Christmas Rock Medley , Tchaikovsky (The Dance of the Little Swans) κι άλλα πολλά.

Γενάρη έως Απρίλιο του 2022, ο Αλέξανδρος Λύρα παίρνει μέρος σε ένα τηλεοπτικό παιχνίδι κι αφήνει άφωνους κριτές , τηλεθεατές και πλατό, με τη μοναδικότητα του να τον οδηγεί στην κορυφή και να τον ξέρουν όλοι πια. Απρίλιο του 2022, ο Αλέξανδρος Λύρα κυκλοφορεί για πρώτη φόρα μια μουσική ταινία μικρού μήκους που η επιτυχία της την καθιστά υποψήφια για βραβείο στο Διεθνή διαγωνισμό Ντοκιμαντέρ & Awards. Είναι η συνέχεια από τις συνθέσεις και την σειρά «Του Μοναχού ο Δρόμος» μια αυτοβιογραφία, και με το συγκεκριμένο «Του Μοναχού ο Δρόμος Νο 11 Ρέκβιεμ» κλείνει τα παιδικά του τραύματα. Ιούλιο έρχεται το γνωστό κανάλι της Γερμανίας το WDR στην Κρήτη και κάνει αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Λύρα, δείχνοντας τοπία της Κρήτης, και το όργανο κρητική λύρα, το οποίο ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Ιούνιο του 2022, στα 29 του μόλις χρόνια, του κάνουν πρόταση δύο μεγάλα Πανεπιστήμια Μουσικής, το Kafkas University και το Trapezon University, να κάνει σεμινάριο για την καινοτομία της κρητικής λύρας, το οποίο πραγματοποίηθηκε 1η Αυγούστου, ενώ τον ίδιο μήνα, βραβεύεται ξανά για την ερμηνεία του με τη λύρα στη «Μυθωδία» του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Σεπτέμβριο, τον πλησιάζει ο διεθνές αναγνωρισμένος Μαέστρος της Λάτιν Tony Velardi από Ιταλία, και μπαίνει για πρώτη φορά επίσημα η κρητική λύρα και στο πεντάγραμμο της Λάτιν μαζί με το γνωστό Έλληνα μουσικό και δημοσιογράφο Αλέξη Κώστα. Νοέμβριο του 2022, τον πλησιάζουν όλο και πιο συχνά δημοσιογράφοι από εξωτερικό, έχοντας κεντρίσει το ενδιαφέρον για τον Αλέξανδρο και τη λύρα.

Ο Γενάρης του 23, επίσης δυνατός. Μετά από τις επιτυχημένες διασκευές το «This is Sparta» και το «They dont care about us MJ», φτιάχνει ένα Challenge με 40 καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και φτάνει το Challenge μέχρι την Ταϊβάν, σε συνεργασία με τη δισκογραφική εταιρία «Αεράκης». Φλεβάρη/Μάρτιο του ’23, κυκλοφορεί το διπλό άλμπουμ «Κάθαρση» μαζί με το Alter Ego του «Dark Lyra» από τη δισκογραφική εταιρία «Αεράκης». Παραδοσιακά και Συνθέσεις! Τ’ αποτέλεσμα; Χείμαρρος άρθων και συνεντεύξεων ως τη Γερμανία.

Από Απρίλιο 2023, παίζει σε πεντάστερα ξενοδοχεία όπως το Elounda Beach και το Alexander Beach, ενώ Μάιο του ‘23 αναγνωρίζεται από δύο Πανεπιστήμια της Τουρκίας, το Kafkas University και το Trapezon University , ως «Μοναδικό καινοτόμο βιρτουόζο και συνθέτη της Κρητικής Λύρας» κι ως «Μουσική ιδιοφυΐα – Φαινόμενο». Ιούλιο έρχεται η συνεργασία με το διεθνή Συνθέτη από τη Βοστόνη της Αμερικής τον Aneesh Kashilakar σε ένα παραδοσιακό τραγούδι. Επίσης, μετά την επιτυχία του δίσκου «Κάθαρση», βγαίνει αμέσως ο επόμενος, τον Ιούλιο , ο 5ος προσωπικός δίσκος του Αλέξανδρου Λύρα «Summer in Greece» με τα πιο γνωστά 12 τουριστικά κομμάτια. Κυκλοφορεί επίσης από τη δισκογραφική εταιρία ‘‘Αεράκης’’.

Αύγουστο του ‘‘23 ο Αλέξανδρος Λύρα κάνει το μεγάλο βήμα: Την ΠΕΝΤΑΧΟΡΔΗ ΛΥΡΑ. Γεγονός που πρώτη φορά συμβαίνει στα χρονικά της λύρας. Αλλά ενώ η Πεντάχορδη Λύρα είναι αφορμή́ για θετικές κι αρνητικές αντιδράσεις, ο Αλέξανδρος Λύρα βραβεύτηκε τελικά με Έπαινο για το σπουδαίο αυτό τόλμημα, το άκρως συνειδητοποιημένο και πλημμυρισμένο με απόλυτο σεβασμό, στην Ιστορία της λύρας και στις άπειρες κρυφές της δυνατότητες!

Φεβρουάριο του ‘24 βγαίνει ξανά σε γερμανική́ συνέντευξη και καπάκι είναι Εισηγητής Σεμιναρίου στην Τουρκία στο Πανεπιστήμιο του Καύκας (Kafkas University) με θέμα την Πεντάχορδη Κρητική Λύρα. Μάρτιο του 2024, μήνας συνεντεύξεων και προετοιμασιών για μεγάλα Live αλλά και για τον 6ο προσωπικό του δίσκο.

Καταξιωμένοι άνθρωποι στο χώρο της μουσικής, κατατάσσουν το ταλέντο του Αλέξανδρου Λύρα στα επίπεδα των μεγαλύτερων Συνθετών παγκοσμίως, και πιστεύουν ότι μέσα από τον εναλλακτικό τρόπο της τεχνικής του, έχει δημιουργήσει τη δική του Σχολή. Ακούραστος, τελειομανής, μεθοδικός, με ταπεινότητα που σε αφοπλίζει, δηλώνει “νεκρός χωρίς την λύρα” του, μιας και… μια μέρα χωρίς πρόβα, είναι έλλειψη οξυγόνου για την ψυχή του. Άρρηκτα συνδεδεμένος μαζί της, σχέση ζωής, γιατί… ο Αλέξανδρος είναι η λύρα, και η λύρα είναι ο Αλέξανδρος.