#Άρατε Πύλας

Σκουφάκι και μπαστούνι του Αγίου Παϊσίου, Παναγία Κολοκυνθούς. Συγκλονίζει η μαρτυρία του Πατέρα Φιλόθεου

11 & 12 Ιουλίου 2016, κατάμεστος ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή Παναγίας της Κολοκυνθούς, για την εορτή του Αγίου Παΐσίου, και φυσικά, το άγιο Ευχέλαιο που συνέχεια κάνει ο Πατέρας Φιλόθεος.

«Άρρωστη γυναίκα στο Μανχάταν, αμέσως μόλις έλαβε από ξάδερφό της στην Αθήνα το άγιο λαδάκι, έγινε καλά», μας λέγει ο Πατέρας Φιλόθεος σήμερα.

Παραμονές της κοίμησης του Αγίου Παϊσίου, ημέρα της Αγίας Ευφημίας, όπου συχνά συνομιλούσε μαζί της ο Άγιος, μας δόθηκε επουράνια ευκαιρία, ν’ αγγίξουμε το σκουφάκι του και το μπαστουνάκι του για να λάβουμε ευλογία. Και ποιός δε θα ήθελε να γνωρίσει τον Αγιορείτη Παΐσιο; 

Σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης, όλη την οικουμένη, είναι γνωστή η Χάρις του Θεού στη θαυμαστή ζωή του. Η αγάπη, ο ζήλος της ταπείνωσης, και η πίστη του στο Θεό, έκανε αιώνια την ψυχή του. Όσοι τον γνώρισαν, έκθαμβοι μιλούν για την ταπείνωση που τον εξύψωνε, και την ιερότητα που ευλογούσε τον λόγο του και το πνεύμα του. Ποτέ όμως δεν επαίνεσε τον εαυτό του για ό,τι κατείχε. Άπειρα τα θαύματα του Θεού, μέσα από την αγία του ψυχή. Ιερό σκεύος της Ορθοδοξίας.

«Ήταν ταπεινός και πράος και άκακος. Διότι, χωρίς πραότητα και ταπείνωση, όση άσκηση και να κάνεις, δεν μπορείς να προσελκύσεις τον Παράκλητο. Και έχοντας όλα όσα προανέφερα και πάνω απ’ όλα την αγάπη, τα τελευταία χρόνια της ζωής του έγινε γνωστός, γιατί είχε καρδία ελεήμονα. Και έτσι, στήριξε και βοήθησε και παρηγόρησε και ανόρθωσε χιλιάδες ανθρώπους που πήγαν κοντά του, άλλους φανερά και άλλους κρυφά». Έτσι ξεκινάει τον λόγο του ο Πατέρας Φιλόθεος, στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Κολοκυνθούς, για τον Άγιο Παΐσιο, ανήμερα του εορτασμού της μνήμης του, 12 Ιουλίου 2016, και κάνει το άγιο Ευχέλαιο.

Η γλυκύτητα με την οποία μιλάει ο Πατέρας Φιλόθεος, σε ηρεμεί, και νιώθεις ολοζώντανο τον Άγιο Παΐσιο δίπλα σου! Δεν υπάρχει πιο συγκλονιστικό, από το να ακούς, έστω και μια φράση για τον Άγιο Παΐσιο, από άνθρωπο που τον γνώρισε, πόσο δε, από τον Πατέρα Φιλόθεο που τον έζησε. Ο Πατέρας Φιλόθεος, με λόγο γεννημένο στην καρδιά, συγκλονίζει το ποίμνιό του. Τα υγρά του μάτια, αφοπλίζουν κάθε αμφιβολία και δυσπιστία. Απλός, ταπεινός, γεμάτος αγάπη ατελείωτη. Ας μεταδίδουμε τον θεόπνευστο λόγο του σε χιλιάδες πιστούς, κι όπως πολλοί διηγήθηκαν, δε χορταίνουν να τον ακούνε, ξανά και ξανά. Καθόλου υπερβολή. Καθόλου φιλοφρόνηση και λόγια για να γεμίζουν σελίδες. Είναι η αλήθεια. Δεν υπάρχει χρόνος και διάθεση για ψεύτικα ή τυπικά πράγματα.

Έκανα μέρες να ξαναμπώ στη γήινη ροή μου, και δεν ήθελα να ξαναμπώ. Ήθελα να μείνω εκεί, σε εκείνη την αγία παράδοξη ροή, που ο Πατέρας Φιλόθεος κι ο Άγιος Παΐσιος έκαναν ολονών την καρδιά να χτυπάει δυνατά, αναζητώντας ύψη πνευματικά. Εμείς, οι του κόσμου περιφερόμενοι, νομίζουμε πως όλα τα γνωρίζουμε σοφά. Ωστόσο, ζαλισμένοι απ’ τους γήινους θορύβους που ματώνουν την ψυχή μας και χαμένοι απ’ τον ίδιο μας τον εαυτό, ερχόμαστε κάποτε, αντιμέτωποι με τη θανάσιμη άγνοια που καίει τα σωθικά. Ας προλάβουμε, να σταματήσει αυτό. Κάθε ανάσα μας, είναι μία νέα ευκαιρία, κατευθείαν από την ανάσα του Θεού. 

Έφη Πασχάλη